Arta babiloneana
          Arta           sumero-akkadiana
Arta babiloneana
Arta hititilor
Arta asiriana
Arta noului babilon
Arta persana

                                                    ARTA BABILONEANA

         Orasul Babilon apare pe scena istoriei numai la inceputul mileniului al II-lea cand Hammurabi (1792-1750) a reusit sa unifice sub sceptrul sautoate regatele mesopotamiene.
Controlul sever din parte statului, supravegherea extinsa asupra tuturor activitatiilor economice, amestecul suveranului in activitatii particulare se observa,in egala masura,si pe plan juridic. Cea mai mare parte a regilor din Mesopotamia. Inclusiv Hammurabi, au urmarit consolidarea legala a proprietatii particulare.Existenta unei juristrictii sxcrise intarea suprematia statului, adica a regelui si a reprezentantiilor lui, si explica existenta unei organizatii ierarhice a justitiei. Ca si viata administrativa, aceasta era subordonata autoritatii centralizate a monarhului.
Codul lui Hammurabi a fost gasit la Susa , incizat pe o stela de bazalt . Toate legile cuprinse in acest cod se prezinta sub un aspect cazuistic, codurile nefiind altceva decat colectii de cazuri perticulare si concrete.Relieful , situat in parte de sus a stelei ,il prezinta pe Hammurabi in fata zeului Samas, aflat pe tron , care-i inmaneaza regelui codul de legi . Cei doi se afla intrun moment de ceremonial solemn care stabileste relatia de subordonare a regelui fata de zeu.in picioare, Hammurabi, astepta respectuos comunicarea oficiala a acestuia.Imbracat in mantie lunga cu pliuri , regele are capul acoperit cu o calota, poarta barba ca si zeul, care are o barba lunga foarte ingrijita, iar pe cap poarta tiara inalta avand forma asemanatoare unui turban. Vesmantul , elegant cu volane coboara pana la glezne.
Desii inca departe de evoluata stiintaa formei si compozitiei,existenta in arta egipteana a vremii, arta babiloneana se situeazala un nivel superior fata de cea sumero - akkadianaprin grija stilizarii si prezenta sintezei, prin observarea ritualului solemnsi atmosfera vietii aristocratice de la curtea regala.

         CONCLUZII
         Asezat pe malul eufratului, babilonul a mostenit traditiilesumero-akkadiene, corora lea adaugat in arta mai multa riguare compozitionala. Codul lui Hammurabii marcheaza un moment important in privinta informatiilor asupra cunoasterii organizarii sociale si statale ale babilonului. Imaginea artistica ilustreaza subordonarea regelui fata de divinitate, deci contestarea originii lui sacre.
Despre moda si vestimentatia vremii noutatiile si pretentiile sunt evidente fata de cele sumer-akkadiene.